Poslovni inkubatori u Srbiji

 

Osnovne informacije

Širom sveta, poslovni inkubatori se smatraju efikasnim instrumentom lokalnog razvoja. Oni stimulišu preduzetnicke aktivnosti kroz pružanje širokog spektra usluga preduzecima u nastajanju, ukljucujuci individualizovane usluge poslovnog savetovanja privrednih društava stanara, cime im pomažu u ostvarivanju rasta i stabilnosti.Prvi poslovni inkubator u Srbiji osnovan je u Knjaževcu, 2005. godine. Do sada je u Srbiji vec operativno 10 poslovnih inkubatora (Knjazevac, Zrenjanin, Niš, Subotica, Beograd - Palilula, Bor, Boljevac, Prokuplje, Kragujevac i Kruševac). Pored toga, 6 dodatnih inkubatora je registrovano (Senta, Rakovica, Raca, Užice, Medveda, Vranje) a još 6 je planirano (Novi Sad, Pancevo, Valjevo, Kraljevo, Beograd – Savski Venac, Zajecar). Postoje još 2 inicijative sa nejasnim statusom (Novi Pazar, Ub). Uz navedeno, postoji jedna inicijativa privatnog sektora (PS Tech Poslovni inkubator), što ukupno cini 25 takvih inicijativa u Srbiji.

Vecina ovih inicijativa se finansira sredstvima opština, Nacionalnog investicionog plana (preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja - MERR) i medunarodnih donatora, ukljucujuci USAID, OEBS, Vladu Norveške, EBRD i sl.

Veoma je teško naci sveobuhvatne informacije o poslovnim inkubatorima na jednom mestu. Agencija za mala i srednja preduzeca predala je svoj mandat za poslovne inkubatore Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja (MERR), koje je sada zaduženo za poslovne inkubatore koji su dobili podršku iz Nacionalnog investicionog plana. Istraživanje se zasniva na internet resursima (sajtovi vladinih ministarstava, agencija, medunarodnih agencija i lokalnih nevladinih organizacija i, konacno, poslovnih inkubatora), informacijama koje je obezbedilo MERR i razgovorima sa Gordanom Danilovic, direktorkom Poslovno tehnološkog inkubatora u Beogradu.

Cilj svih poslovnih inkubatora je pružanje podrške u ranim fazama razvoja poslovanja, u vidu subvencionisanih troškova (kancelarijskog i istraživackog prostora i tehnološke i telekomunikacione infrastrukture), administrativne pomoci (pravne, racunovodstvene i slicno), kao i poslovno savetovanje (planiranje, menadžment, marketing).

Kriterijumi za procenu efikasnosti poslovnih inkubatora su: koliko je firmi napustilo inkubator, "smrtnost" firmi i kvalitet usluga koje pružaju svojim stanarima. Teško je proceniti efikasnost poslovnih inkubatora u Srbiji jer vecina njih postoji samo jednu ili dve godine.

FUNKCIONALNI POSLOVNI INKUBATORI U SRBIJI

1. Beograd - Palilula – Poslovno - tehnološki inkubator tehničkih fakulteta (BITF) osnovan je kao partnerstvo između četiri tehnička fakulteta Univerziteta u Beogradu (Građevinski, Mašinski, Elektrotehnički i Tehnološko - metalurški), opštine Palilula i Inicijative za demokratsku tranziciju. Projekat je takođe dobio podršku od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS).

Inkubator je dobio svoj prostor u prostorijama tehničkih fakulteta u Beogradu, i obezbeđuje 400 +1000 kvadratnih metara prostora izabranim firmama. Trenutno ima 13 stanara i svi su orijentisani na visoke tehnologije i inovacije. Inkubator organizuje različite treninge i okrugle stolove (teme: poslovno planiranje, marketing, prodaja, prava intelektualne svojine, komunikacije, timski rad i sl.). BITF podržava učešće svojih stanara na sajmovima preduzetništva i konferencijama. Više informacija o aktivnostima i uslugama BITF dostupno je na: www.bitf.rs

2. Boljevac – Poslovni inkubator je inkubator orijentisan na proizvodnju, sa najviše 10 stanara. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja obezbedilo je 2009. godine finansiranje u iznosu od 3.742.400 dinara. (~60,000 USD). Poslovni inkubator Boljevac još uvek nema internet sajt.

3. Bor - Poslovni inkubator centar Bor (BIC Bor) je neprofitna organizacija osnovana u jesen 2006, sa ciljem da promoviše ekonomski razvoj lokalne zajednice. Centar podržava nova preduzeća, kao i ona u razvoju, obezbeđuje širok spektar poslovnih obuka, pratećih programa, fleksibilne zajmove i zakup poslovnog prostora. Ovo je mešoviti tip inkubatora, orijentisan na proizvodnju i usluge. Ima mesta za 10 stanara.

Opština Bor je pristala na finansiranje projekta preko Programa podrške opštinama istočne Srbije (Evropska agencija za rekonstrukciju) i USAID programa. Opština je, takođe, obezbedila kancelarijski prostor za centar i potpisala je sa lokalnim privatnim preduzećima ugovor o zakupu na 10 godina. Nacionalni investicioni plan je obezbedio podršku za izgradnju veze sa sistemom grejanja. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je 2009. godine obezbedilo finansiranje u iznosu od 4.774.000 dinara (~70,000 USD).

4. Knjaževac-Poslovni inkubator centar (BIC) je osnovan 2005, kao prvi poslovni inkubator u Srbiji. BIC obezbeđuje radni prostor za preduzetnike, uključujući i radnike koji su ostali bez posla, a koji žele da započnu samostalno poslovanje.

BIC u Knjaževcu je osnovan kroz inicijativu Timočkog kluba, lokalne nevladine organizacije sa sedištem u Knjaževcu, kao deo programa Revitalizacije zajednice kroz demokratsku akciju - Ekonomija (CRDA-E) koji finansira USAID. Ukupna vrednost projekta je 264.546,00 USD od kojih je USAID doprineo sa 22.975,00 USD. Ostali donatori su Kanadska organizacija za izvršne usluge, OSCE i Fond za otvoreno društvo. BIC Knjaževac ima 9 stanara orijentisanih na proizvodnju. Nažalost, ažurirani podaci o BIC Knjaževac nisu dostupni na internetu.

5. Kragujevac - Biznis start-up centar iz Kragujevca (BSC Kragujevac) deo je šire regionalne mreže Biznis start-up centara i inkubatora u jugoistočnoj Evropi (BSC mreža), a osnovan je u maju 2007. Centar podržava SPARK, kroz grant holandske Vlade. BSC je takođe dobio sredstva za rekonstrukciju zgrade iz Nacionalnog investicionog plana. Ima dovoljno prostora za 22 stanara, ali trenutno BSC ima 9 stanara sa osnovnim aktivnostima u rasponu od informacionih tehnologija do inženjeringa i usluga konsaltinga. BSC Kragujevac nudi obuku, savetovanje, prostor za rad i pristup mikro-kreditima, što će dovesti do osnivanja novih i inovativnih malih i srednjih preduzeća. Ciljevi centra obuhvataju: smanjenje nivoa siromaštva kod mladih, žena i ranjivih grupa u Kragujevcu kreiranjem radnih mesta u postojećim preduzećima i osnivanjem novih MSP-a; doprinos izgradnji kapaciteta partnera na projektu primenom novog ICT sistema i obukom osoblja; uklanjanje birokratskih i političkih prepreka poslovanju koje su identifikovane na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou tokom prve dve godine projekta i smanjenje preostalih prepreka ili njihovo postavljanje na politički program rada; i uspostavljanje regionalne BSC mreže, zajedno sa BSC-ima širom Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. BSC-KG predstavlja projekat 6 lokalnih partnera: opštine Kragujevac, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Privredne komore Kragujevca. BSC stanari učestvuju na lokalnim takmičenjima biznis planova. Više informacija je dostupno na: www.bsckragujevac.org

6. Kruševac - Biznis inkubator centar (BIC) Kruševac otvoren je u aprilu 2008, uz podršku opštine Kruševac, USAID MEGA projekta i Nacionalnog investicionog plana. Ima dovoljno prostora za 20 stanara, ali trenutno ih ima 16. Osnovne aktivnosti BIC stanara obuhvataju: proizvodnju dodataka hrani, logističke usluge, konsalting i informacione i komunikacione tehnologije (ICT). Pored redovnih aktivnosti, Biznis inkubator centar učestvuje na lokalnim sajmovima preduzetništva i organizuje prezentacije proizvoda / usluga stanara. Za više informacija pogledajte: www.bickrusevac.co.rs.

7. Niš - Biznis inkubator centar Niš (BIC Niš) otvoren je u septembru 2005, i nalazi se u prostorijama Mašinske industrije Niš. Osnovan uz podršku Vlade Norveške, njegov cilj je podrška razvoju MSP, uz obezbeđenje kancelarijskog prostora i proizvodnih objekata i drugih poslovnih usluga u najkritičnijim fazama razvoja.

BIC Niš je na raspolaganju u ranim fazama razvoja preduzeća koja se bave proizvodnjom ili uslugama u u vezi sa proizvodnjom. BIC Niš nudi prostor, kancelarijske usluge, proizvodnu opremu i usluge za korisnike, kao što su program obuke, analiza poslovnih ideja, tržišni potencijal i pristup finansijskim sredstvima.

BIC u Nišu je osnovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću, u kojem Grad Niš ima 99, 29% vlasništva, a Regionalni centar za razvoj MSP 0, 71% vlasništva. Trenutno, BIC ima 12 stanara čije primarne aktivnosti su proizvodnja i prerada metalnih i čeličnih konstrukcija, delova za poljoprivredne mašine, kuka za ribolov, itd. Više informacija dostupno je na: www.bicnis.org.rs.

8. Prokuplje – Biznis inkubator centar Prokuplje osnovan je uz podršku Nacionalnog investicionog plana Republike Srbije, opštine Prokuplje i Merci Corps, 2007. godine. Postoji prostor za 14, ali u ovom trenutku ima 12 stanara. Većina njih su firme za proizvodnju, dok se nekoliko bavi pružanjem usluga. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja obezbedilo je 2009. godine finansiranje u iznosu od 5.000.000 dinara (~72.000 USD), kao podršku BIC. Sajt nije na raspolaganju.

9. Subotica - Poslovni inkubator u Subotici (BIS) je otvoren u decembru 2006, kao drugi poslovni inkubator u Vojvodini. Podržavaju ga projekat Izgradnja poslovnih inkubatora, kao deo Programa integrisanog privrednog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodina. BIS je inkubator opšteg tipa, koji pruža podršku firmama u industriji i sektoru usluga, ali i preduzećima sa potencijalom za inovacije i misijom da šire preduzetnički duh i promovišu ideje preduzetništva i stvaraju klimu za unapređenje poslovanja u cilju razvoja MSP. BIS trenutno ima 13 stanara.

Vlasnička struktura: Opština Subotica (60%), Regionalni centar za razvoj MSP (10%), Fond za podršku investicija u Vojvodini - VIP 10%, ATB SEVER AD Subotica (10%), Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica (10%).

Osnovne delatnosti su elektromotori, štampa, ženska odeća, muške čarape, itd. Ima i inovativnih delatnosti kao što su proizvodnja slatkiša za ljude sa dijabetisom, razvoj softvera i industrijski inženjering. Više informacija je dostupno na: www.bis-su.rs

10. Zrenjanin - Poslovni inkubator Zrenjanin (BIZ) je prvi poslovni inkubator osnovan u Vojvodini. Započeo je kao poslovni inkubator orijentisan na ICT, ali vremenom je BIZ počeo da širi profil firmi na marketing, nekretnine, video produkciju, reviziju, inženjering, itd. Otvoren je u decembru 2006. Cilj BIZ-a je pomoć preduzetnicima pri iniciranju rada preduzeća i poslovni razvoj u Gradu Zrenjaninu (Banat) u Vojvodini. Period inkubacije je tri godine, a veze između sektora industrije i univerziteta se ohrabruju. BIZ trenutno ima 13 stanara.

Resursi i usluge koje su na raspolaganju preduzetnicima su: obezbeđivanje fizičkog prostora, podučavanje upravljanju, pomoć u izradi efikasnog biznis plana, administrativne usluge, tehnička podrška, poslovno umrežavanje, saveti o intelektualnoj svojini i izvorima finansiranja.

Poslovni inkubator BIZ zajednički su osnovali Fond za podršku investicija u Vojvodini i opština Zrenjanin. Podržan je od strane nekoliko institucija, uključujući GTZ, Entrance, OEBS, kao i Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srbije, itd. Više informacija je dostupno na: www.biz-zr.co.rs.

REGISTROVANI POSLOVNI INKUBATORI U SRBIJI

1. Užice - Biznis inkubator centar Užice smatra se jednom od prioritetnih inicijativa Strategije za lokalni ekonomski razvoj za opštinu Užice u periodu od 2005 do 2010.Prva faza ove aktivnosti je stvaranje Virtuelnog biznis inkubatora, koji služi kao međukorak ka uspostavljanju biznis inkubatora za podršku započinjanju poslovanja u Užicu. Kada se u potpunosti završi, inkubator će imati prostor za do 20 stanara. U početku, USAID je podržo projekat i dodelio mu 15.000 USD za kupovinu tehničke opreme. Regionalni centar je uložio 5.000 USD. BIC je takođe dobio sredstva iz Nacionalnog investicionog plana Republike Srbije. MERR je 2009. godine obezbedilo finansiranje od približno 3.000.000 dinara (~43.000 USD) za BIC Užice. Sajt je u izradi i biće dostupan na adresi: www.bicuzice.com.

2. Medveđa - Inkubator je još uvek u razvoju. MERR je 2009. godine obezbedilo finansiranje od 15.350.000 dinara (~220.000 USD) za završnu fazu. To će biti inkubator orijentisan na proizvodnju i usluge, sa prostorom za do 9 stanara.

3. Rača – BIC Rača trenutno nudi sledeće obuke / kurseve: engleskog jezika, informatike, preduzetništva, kao i konsalting i menadžment usluge. Centar, koji je trenutno u fazi rekonstrukcije, ima prostora za do 8 stanara. Otvaranje je planirano za kraj 2009. Nema posebnog sajta na raspolaganju.

4. Rakovica – Projekat poslovnog inkubatora je iniciran od strane opštine Rakovica. BIC je još uvek u fazi rekonstrukcije, i nejasno je kada će stanari moći da se usele. Sajt nije na raspolaganju.

5. Senta – inkubator je registrovan 2008. godine. Trenutno je u fazi odabira stanara.  Sajt nije na raspolaganju/ne postoji.

6. Vranje – Biznis inkubator centar je registrovan 2006. godine. Inkubator ima prostor za 15 stanara, koji će biti uglavnom orijentisani na proizvodnju i usluge. Rok za završetak nije poznat i dodatne informacije nisu dostupne na internetu.

PLANIRANI POSLOVNI INKUBATORI U SRBIJI

1. Beograd – Savski Venac (opštinski inkubator) - U narednih šest meseci beogradska opština Savski venac će formirati opštinski Poslovni centar u cilju podsticanja preduzetništva i smanjenja broja nezaposlenih mladih lica. 35 miliona dinara biće uloženo u ovaj projekat. Predviđa se da će do kraja pete godine Poslovni centar podržati razvoj oko 40 preduzeća (po 11 naizmenično).

2. Novi Sad – Poslovni inkubator centar Novi Sad ima za cilj da obezbedi sve resurse za tehnološko preduzeće ili preduzetnika, potrebne za razvoj uspešnog poslovanja. Fokusiran je na visokotehnološke kompanije, ali privremeno prihvata i druge kompanije ukoliko ima prostora na raspolaganju. Ovo je virtuelni inkubator, trenutno domaćin za 35 preduzeća, koji je deo Inovacionog centra Novog Sada na Univerzitetu u Novom Sadu. Više informacija je dostupno na: www.nosic.ns.ac.rs.

3. Pančevo – Postoji inicijativa da se formira poslovni inkubator u Pančevu, ali u ovom trenutku nema dodatnih informacija na raspolaganju.

4. Valjevo (Sevojno) - Poslovni inkubator je otvoren u septembru 2009. Dobio je sredstva iz NIP-a (kroz MERR) i od USAID-a. Centar ima kapacitet da ugosti do 20 stanara (do sada postoji 7, od kojih su 6 proizvodno orijentisani).

5. Kraljevo – Postoji inicijativa da se osnuje poslovni inkubator u Kraljevu. U tom cilju, Mašinski fakultet u Kraljevu organizuje kurseve preduzetništva u saradnji sa BITF (Beograd), što može dovesti do uspostavljanja BIC u Kraljevu.

6. Zaječar – Poslovni inkubator centar biće otvoren početkom 2010. Ugostiće oko 15 novih preduzeća koja će imati priliku da besplatno koriste poslovni prostor. Grad Zaječar, koji će investirati od 20.000 do 30.000 USD, vlasnik je ovog poslovnog inkubatora. USAID je drugi investitor koji će obezbedi finansiranje od oko 60.000 USD.

DODATNE INICIJATIVE SA NEJASNIM STATUSOM

1. Novi Pazar – U početku je postojala inicijativa da se uspostavi poslovni inkubator (BIC) u Novom Pazaru, ali do sada isti nije otvoren.

2. Ub – Još uvek je u fazi razvoja.

Inicijativa privatnog privrednog društva – PS Tech

1. PS Tech Poslovni inkubator - PS Tech je srpska kompanija specijalizovana za razvoj i integraciju softvera. U cilju podrške preduzetništvu, PS Tech je razvio jedinstven besplatan program za preduzetništvo u saradnji sa Bolton Trust Organization iz Irske i Docklands Innovation Park, uz podršku EBRD TAM BAS programa. U prvoj fazi implementacije, ovaj jednogodišnji program koji obuhvata konsalting, umrežavanje i obuku podržaće razvoj 5 najboljih poslovnih ideja. Više informacija je dostupno na: www.pstech.rs/inkubator/.

Moguci partneri u promovisanju inovacija:

1. Udruženje poslovnih žena Srbije – www.poslovnezene.org.rs 

2. Inovacioni centar - www.inovacionicentar.rs

3. Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu - www.ftn.uns.ac.rs

4.  Inovacioni centar Novi Sad - www.nosic.ns.ac.rs

5. Embedded klaster - www.embedded.rs

6. Najbolje tehnološke inovacije - www.inovacija.org.

7. Ministarstvo nauke, Republika Srbija - www.nauka.gov.rs

8. Poslovno tehnološki inkubator tehničkih fakulteta u Beogradu - www.btif.rs

9. PS Tech - www.pstech.rs

10. Biznis Start-Up Centar Kragujevac - www.bsckragujevac.org

11. Kruševac - Biznis inkubator centar - www.bickrusevac.co.rs

12. BIC Niš - www.bicnis.org.rs

13. BIC Subotica - www.bis-su.rs

14. BIC Zrenjanin - www.biz-zr.co.rs

15. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja - www.merr.gov.rs

16. Nacionalni investicioni plan - www.mnip.gov.rs

17. Beogradska otvorena škola - www.bos.rs

18. Ministarstvo omladine i sporta - www.mos.gov.rs

19. Enterprise Europe Network-Srbija - www.sme.gov.rs

20. Tehnički fakultet, Čačak - www.tfc.kg.ac.rs


 

 Odricanje od odgovornosti: Na ovom internet sajtu objavljuju se informacije koje potiču iz različitih izvora i tiču se različitih tema. Mišljenja izneta na ovom internet sajtu ne odražavaju nužno mišljenja Agencije SAD za međunarodni razvoj ili Vlade SAD, kao ni izvršnog partnera koji implementira projekat, firme Cardno Emerging Markets ili njenih povezanih lica, podizvođača i partnera.